tirsdag den 30. juli 2019

Om køn i ny dansk litteratur

I anledning af folketingsvalget havde jeg et essay i Information, hvor jeg gav mit bud på, hvilke skønlitterære bøger, statsministeren må læse for at forstå den danske kønsdebat. Indledningen lyder sådan her:

"I disse år bliver køn ofte fremhævet som et markant tema i dansk litteratur. Men ligesom kønsdebatten alt for ofte reduceres til spørgsmål om, hvorvidt der er forskel på mænds og kvinders hjerner, eller tågede påstande om, at al flirt dør, hvis man ikke må befamle kvinder i det offentlige rum, så er det for simpelt at tale om køn som et tema i litteraturen. Hverken i bøgerne eller den verden, de fortolker, eksisterer køn uafhængigt af livets andre områder. Faktisk kan jeg ikke komme i tanke om en eneste bog fra de seneste år, der kun handler om køn. Til gengæld knytter forfattere fra alle samfundslag køn til økonomi, identitet og socialitet, forældreskab og familiestrukturer.

Når vi taler om køn, taler vi egentlig om, hvordan vi forholder os til os selv, hvordan vi er sammen med andre, og hvordan andre forventer, at vi er sammen med dem. Det handler – ligesom politik – om magt og relationer"

Resten af essayet kan læses her: https://www.information.dk/kultur/2019/06/kaere-statsminister-litteraturen-kan-vise-vej-ophedet-koenspolitisk-debat

Ingen kommentarer:

Send en kommentar